Carrièrepad in IT: overzicht

Welk ICT carrièrepad is geschikt voor mij?

Studeer je binnenkort af? Of maak je de switch naar de IT-sector van een totaal andere sector? Van product design, tot softwareontwikkeling en digitale marketing: de IT-sector biedt diverse carrièremogelijkheden aan. Je interesses, ervaring en diploma zullen je alvast helpen om te bepalen welke richting je wilt uitgaan.

Maar het is geen gemakkelijke keuze om te maken. Elke carrière heeft z'n eigen focus en specialiteiten. We hebben voor jou een simpel overzicht gemaakt van het IT-beroep. Zo kan je de sector leren kennen en je optimale carrièrepad bepalen. Je kan ook onze Skills Matcher gebruiken - mits het beantwoorden van een aantal korte vraagjes krijg je een duidelijke match.

Softwareontwikkeling

Softwareontwikkeling brengt digitale producten tot leven. Ontwikkelaars creëren en onderhouden softwaresystemen voor eindgebruikers, en automatiseren bedrijfsprocessen die finaal de bedrijfsefficiëntie verhogen. De meeste ontwikkelaars zijn onder te brengen in één van twee groepen: back-end ontwikkelaars en front-end ontwikkelaars.

Product

Product profielen zijn verantwoordelijk voor het uitwerken van digitale producten en tools. Ze praten met stakeholders (bedrijfsmanagement, gebruikers), designen diverse functionaliteiten, en werken gebruiksvriendelijke interfaces uit. Hun werk wordt vervolgens omgezet door het ontwikkelingsteam in functionele software.

Digitale marketing

Marketing genereert inkomsten en kan inbound of outbound zijn. Bij digitale marketing is de kunst om via het internet mogelijke klanten te overtuigen te betalen voor jouw dienst of software. Het gaat erom de waarde van de oplossing duidelijk te communiceren naar je klanten.

Andere carrièremogelijkheden

Er zijn nog heel wat andere carrièremogelijkheden, maar sommigen zijn specifiek aan de organisatie waarin je werkt. Hieronder hebben we er alvast nog enkel opgelijst.