App ontwikkelaar (Back-end)

Belangrijkste taken
  • Web functionaliteiten bouwen
  • Web interfaces uitwerken
  • Integraties maken
Benodigde vaardigheden
  • Programmeren
  • Analytisch denkvermogen
  • Probleemoplossend denken
Gemiddeld maandsalaris
Junior
€ 2.650 bruto€ 1.950 netto
Senior
€ 4.600 bruto€ 2.760 netto
App ontwikkelaar (Back-end) image

Wat is een back end app ontwikkelaar?

Back end ontwikkelaars zetten bedrijfslogica om in functionele systemen die bepaalde bedrijfsprocessen kunnen automatiseren. In tegenstelling tot front end ontwikkelaars houden ze zich voornamelijk bezig met het uitwerken en programmeren van functionaliteiten.

Een back end app ontwikkelaar ontwikkelt iOS (iPhone en iPad) of Android (smartphone, tablet) apps en werkt de verschillende functionaliteiten uit. Ze beginnen met de interfaces die ontwikkeld werden door een front end app ontwikkelaar en linken deze vervolgens met de door hun ontwikkelde functionaliteit. Denk aan een bal die over het scherm botst wanneer een gebruiker over het scherm swiped.

Apps hebben vaak integraties met cloud functionaliteiten. Deze cloud APIs zijn aparte systemen ontwikkeld door back end web ontwikkelaars. Soms is er ook een integratie met externe hardware, zoals een kaartlezer of label printer.

Meestal zijn de back end en front end app ontwikkelaars aparte jobs, maar soms kan één ontwikkelaar beide verantwoordelijkheden voor zijn rekening nemen. Dat hangt voornamelijk af van de complexiteit van de app. Bij de lancering van de App Store in 2008 werden de verantwoordelijkheden vaak gedeeld, maar nu is dit veel minder het geval.

Technische vaardigheden

 Swift
 Objective-C
 Java
 Kotlin
 C/C++
 Javascript

Ook interessant als carrière…