Web ontwikkelaar (Back-end)

Belangrijkste taken
  • Web functionaliteiten bouwen
  • Web interfaces uitwerken
  • Integraties maken
Benodigde vaardigheden
  • Programmeren
  • Analytisch denkvermogen
  • Probleemoplossend denken
Gemiddeld maandsalaris
Junior
€ 2.650 bruto€ 1.950 netto
Senior
€ 4.600 bruto€ 2.760 netto
Web ontwikkelaar (Back-end) image

Wat is een back end web ontwikkelaar?

Back end ontwikkelaars zetten bedrijfslogica om in functionele systemen die bepaalde bedrijfsprocessen kunnen automatiseren. In tegenstelling tot front end ontwikkelaars houden ze zich voornamelijk bezig met het uitwerken en programmeren van functionaliteiten.

Een back end web ontwikkelaar werkt de functionaliteit uit achter een web interface. Ze beginnen met de HTML designs die origineel door een front end developer zijn gemaakt, en brengen de elementen in de interface samen met door hun ontwikkelde code om zo de pagina te doen werken. Een veelvoorkomend voorbeeld is het klikken op een knop waaraan vervolgens bepaalde acties verbonden worden.

Daarnaast stellen ontwikkelaars vaak ook functionaliteiten beschikbaar via web APIs. Dit zijn abstracties/subsystemen waar andere systemen met kunnen verbinden en op kunnen bouwen. Mobiele apps combineren vaak code lokaal in de app met data die in cloud opgeslagen of verwerkt wordt. Cloud systemen worden vaak gebouwd en onderhouden door back end web ontwikkelaars.

Soms neemt een ontwikkelaar de front end en back end verantwoordelijkheden voor zijn rekening, maar dit komt minder en minder voor door de toenemende complexiteit van systemen.

Technische vaardigheden

 HTML
 PHP
 Javascript
 Python
 Ruby (on Rails)

Ook interessant als carrière…