Web ontwikkelaar (Front-end)

Belangrijkste taken
  • Visuele elementen uitwerken
  • Omzetten van web interfaces
Benodigde vaardigheden
  • Programmeren
  • Analytisch denkvermogen
  • Probleemoplossend denken
Gemiddeld maandsalaris
Junior
€ 2.650 bruto€ 1.950 netto
Senior
€ 4.300 bruto€ 2.630 netto
Web ontwikkelaar (Front-end) image

Wat is een front end web ontwikkelaar?

Front end ontwikkelaars baseren zich op designs om interfaces te bouwen die gebruikmaken van de functionaliteit ontwikkeld door back end ontwikkelaars.

Een front end web ontwikkelaar begint met designs die gemaakt werden door een UX/UI designer en zet deze om in HTML bestanden. Dit zijn meestal statische bestanden zonder functionaliteit. In bepaalde bedrijven neemt een ontwikkelaar de front end én back end verantwoordelijkheden voor zijn rekening, maar dit is niet zo courant.

Om goed te zijn in front end ontwikkeling heb je een oog voor detail nodig. Designers kunnen niet altijd alle situaties voorzien binnen een interface wanneer ze deze designen. Een interface ziet er ook bijna altijd anders uit wanneer deze opgevuld wordt met werkelijke data. Bij het omzetten van designs moet je dus rekening houden met dataverschillen, maar deze toch voor zoveel als mogelijk pixel-perfect omzetten.

Wanneer het HTML design bestand afgewerkt is dan kan een back end ontwikkelaar deze gebruiken om hieraan de nodige functionaliteiten te verbinden. Back end en front end ontwikkelaars werken vaak samen om zeker te zijn dat het finale resultaat voldoende dichtbij het design ligt dat gemaakt werd door het design team.

Technische vaardigheden

 HTML
 CSS / LESS / SASS
 Javascript / jQuery
 React

Ook interessant als carrière…