App ontwikkelaar (Front-end)

Belangrijkste taken
  • Visuele elementen uitwerken
  • Omzetten van app interfaces
Benodigde vaardigheden
  • Programmeren
  • Analytisch denkvermogen
  • Probleemoplossend denken
Gemiddeld maandsalaris
Junior
€ 2.650 bruto€ 1.950 netto
Senior
€ 4.300 bruto€ 2.630 netto
App ontwikkelaar (Front-end) image

Wat is een front end app ontwikkelaar?

Front end ontwikkelaars baseren zich op designs om interfaces te bouwen die gebruikmaken van de functionaliteit ontwikkeld door back end ontwikkelaars.

Een front end app ontwikkelaar zet mobiele app designs (voor iOS en Android) die gemaakt zijn door een UX/UI designer om in statische app interfaces. Afhankelijk van het apparaat (iPhone, iPad, Android smartphone, Android tablet) moeten deze interfaces zichzelf dynamisch herschalen naar een groter of kleiner scherm zonder problemen.

Meestal zijn back end en front end app ontwikkelaars aparte jobs, maar in sommige gevallen kan één ontwikkelaar beide verantwoordelijkheden voor zijn rekening nemen. Apps ontwikkelen begint echter meer en meer specifiek specialistenwerk te worden.

Een goede front end ontwikkelaar heeft een oog voor detail nodig. Je moet namelijk statische UI designs kunnen omzetten naar een app interface. Hierbij moet je de interface zo goed mogelijk in detail naar het design nabouwen, en dat is niet altijd even makkelijk om te doen.

Animaties en interacties tussen de verschillende UI elementen zijn ook heel belangrijk op mobile en vallen onder de verantwoordelijkheden van de front end ontwikkelaar.

Wanneer de interface en animaties afgewerkt zijn kunnen deze doorgegeven worden naar de back end ontwikkelaar. Back end en front end ontwikkelaars werken samen om ervoor te zorgen dat het resultaat in lijn ligt met het design gemaakt door het design team.

Technische vaardigheden

 Swift
 Objective-C
 Java
 Kotlin
 Interface Builder
 Eclipse / Intellij

Ook interessant als carrière…