Software ontwikkelaar (Back-end)

Belangrijkste taken
  • Functionaliteiten bouwen
  • Interfaces uitwerken
  • Integraties maken
Benodigde vaardigheden
  • Programmeren
  • Analytisch denkvermogen
  • Probleemoplossend denken
Gemiddeld maandsalaris
Junior
€ 2.650 bruto€ 1.950 netto
Senior
€ 4.600 bruto€ 2.760 netto
Software ontwikkelaar (Back-end) image

Wat is een back end software ontwikkelaar?

Back end ontwikkelaars zetten bedrijfslogica om in functionele systemen die bepaalde bedrijfsprocessen kunnen automatiseren. In tegenstelling tot front end ontwikkelaars houden ze zich voornamelijk bezig met het uitwerken en programmeren van functionaliteiten.

Een back end software ontwikkelaar werkt de functionaliteiten uit binnen desktops apps voor Mac, Windows of Linux. Ze beginnen van de interfaces die ontwikkeld zijn door een front end ontwikkelaar, en programmeren vervolgens de functionaliteiten van de software die ze verbinden met de visuele elementen. Bijvoorbeeld het openen van een popup wanneer de gebruiker op een knop klikt.

Omdat het steeds makkelijker wordt om complexe web apps te maken gaat hier anno 2024 meestal de voorkeur naar uit boven traditionele desktop software. Nieuwe apps die toch nog ontwikkeld worden hebben vaak nood aan een specifieke hardwareintegratie (bv. eID kaartlezer, barcode lezer) omdat deze nog steeds makkelijker te programmeren zijn in de vorm van een desktop app.

Andere types software die meestal als desktop app gebouwd worden zijn apps met complexe functionaliteit (bijvoorbeeld waar heel wat berekeningen gemaakt moeten worden) of complexe 3D video games. Daarnaast beheren back end software ontwikkelaars ook bestaande software die breed gebruikt wordt - er zijn heel wat systemen die op bestaande desktop software draaien die nog niet werden omgezet in web apps. Op termijn kan dat echter wel gebeuren.

In sommige organizaties deelt de ontwikkelaar de verantwoordelijkheid voor het front end en back end gedeelte van de ontwikkeling van de software.

Technische vaardigheden

 .NET
 C/C++
 Python
 Java
 Objective-C
 Swift

Ook interessant als carrière…