Een weg door het onderwijslandschap
Ben je momenteel student in het secundair onderwijs en heb je interesse in ICT? Dan zijn er verschillende manieren om in je toekomstige beroep terecht te komen.
Door de toenemende digitalisatie van de maatschappij is de job van ICTer een echt knelpuntberoep. Naarmate je interessegebieden zijn bepaalde richtingen op de universiteit of hogeschool meer of minder aangewezen. We helpen je graag door het bos de bomen te zien, zodat je een weloverwogen studiekeuze kan maken.
Belangrijk om te weten is dat de IT-sector een sector is gedreven door mensen met interesse voor technologie (en breder STEM - Science, Technology, Engineering, Mathematics), en dat er veel instroommogelijkheden zijn.
Omdat het een praktische, vaak minder theoretische, sector is, zien we er vaak diverse achtergronden: een traditionele ICT achtergrond, iemand met een universitair STEM-diploma (bijvoorbeeld fysica of wiskunde), of zelfs mensen zonder formeel diploma maar met bijvoorbeeld een echte passie voor programmeren.
Software of hardware?
Heb je reeds een eerste ervaring of voorkeur binnen IT, of is er eerder een algemene interesse?
Veel jongeren met interesse in STEM beginnen vaak op vroege leeftijd zelf met experimenteren en ontdekken zo programmeren en/of (simpele) robotica.
Zo bieden o.a. Coderdojo en Codefever voor jongeren tot 18 jaar leertrajecten aan op woensdagnamiddag of zaterdag. Voor veel jongeren zijn één van deze leertrajecten het eerste contact met ICT.
In het secundair heb je enkele richtingen waarin het onderwerp informatica breed aan bod komt. Deze bereiden vaak een goede doorstroom voor naar de hogeschool of universiteit, op basis van interessegebied.
Wanneer je vervolgens verder gaat studeren is de belangrijkste beslissing die je zal moeten nemen waarschijnlijk of je voorkeur uitgaat naar software (computerprogramma's) of hardware (apparatuur, kabel en netwerken, elektronica, robotica).
Die keuze bepaalt de geschikte opleiding en waar je voornamelijk de focus op zal leggen.
Hogeschool of universiteit?
Er zijn opleidingen aan verschillende hogescholen en universiteiten in België die je klaarstomen voor een job binnen IT.
Vaak zijn de opleidingen op de universiteit meer theoretisch onderbouwd, met een sterke component wiskunde. De hogeschoolopleidingen combineren dan weer theorie met de praktische toepassing van het vak.
Een informatica opleiding aan de universiteit zal je een sterke theoretische onderbouwing in de wiskunde en wetenschappelijke concepten binnen de informatica aanleren. Maar zal je hierdoor een goede programmeur zijn bij het afstuderen? Waarschijnlijk niet.
Een (toegepaste) informatica opleiding aan de hogeschool combineert dan weer meer het praktische met de theorie. Je krijgt de concepten aangeleerd en meteen hierna volgen projecten waarin je aangeleerde concepten kan uitwerken. Zo leer je al doende.
De juiste keuze hangt vaak af van de toekomstige werkomgeving waarin je jezelf ziet.
Gaat je voorkeur uit naar een academische of onderzoekscontext? Dan is een universitair diploma aan te raden. Fundamenteel onderzoek naar nieuwe technologie vergt ook een bredere onderbouwing van de wetenschappelijke concepten. Zo kom je wel vaak terecht bij grotere bedrijven of bij de overheid (bijvoorbeeld universiteiten, IMEC). Kleinere bedrijven hebben hier meestal onvoldoende investeringsmiddelen voor.
Gaat je interesse uit naar het werken in een KMO of start-up, waar je kan meewerken aan de ontwikkeling van een nieuw softwareproduct? Dan is een opleiding aan de hogeschool waarschijnlijk meer geschikt, omdat je afstudeert met kennis die je meteen kan toepassen.
Niet zeker welke werkomgeving voor jou geschikt is? Lees dan ook ons artikel over het vinden van een geschikte werkomgeving.
Een universitaire opleiding bestaat uit een 3-jarige (academische) bacheloropleiding, standaard gevolgd door een 2-jarige masteropleiding. In totaal dus 5 jaar, zonder herexamens. 🙂
Een (professionele) bacheloropleiding op de hogeschool is standaard 3 jaar. De meeste studenten kiezen ervoor om hierna meteen aan het werk te gaan.
Maar het is ook mogelijk om na de hogeschool verder te gaan studeren en een 2-jarige masteropleiding te volgen. Als je binnen de bacheloropleiding een onvoldoende theoretische achtergrond had, moet je als student echter vaak een extra schakeljaar doorlopen.
Hogeschool: specifiek of algemeen?
Wanneer je de keuze maakt voor een meer praktische hogeschoolopleiding dan volgt nog een tweede belangrijke beslissing: een algemene of specifieke opleiding?
Algemene ICT hogeschoolopleidingen, zoals bijvoorbeeld toegepaste informatica aan de Hogeschool Gent of Erasmushogeschool Brussel, bereiden je voor op een divers aantal jobs. Men legt minder de focus op één specifieke sector of concept.
Maar omdat de ICT sector redelijk breed is, met vele subgebieden, maken sommige hogescholen de keuze om specifieker te gaan in hun opleiding. Zo heeft men reeds de tijd om geavanceerde concepten aan te leren die je aantrekkelijker maken in de jobmarkt.
Zo is er bijvoorbeeld de opleiding Grafische en Digitale Media aan de Arteveldehogeschool, waarbij je alles kan leren over webdesign en interactieve media.
Ook heb je aan de Hogeschool West-Vlaanderen de opleiding Digital Arts and Entertainment, waar men je klaarstoomt voor een carrière in de video game of VFX industrie. Deze opleiding is trouwens één van de beste wereldwijd.
Opleidingen universiteit
Hieronder kan je een overzicht van de universiteiten in Vlaanderen en Brussel vinden, inclusief link, die een ICT gerelateerde opleiding aanbieden:
Opleidingen hogeschool
Niet alle hogescholen in Vlaanderen bieden een ICT opleiding aan. Hieronder kan je een overzicht vinden van de hogescholen die een ICT gerelateerde opleiding aanbieden:
Praktijkervaringen
Op zoek naar enkele praktijkervaringen?
Sieger Verdonck deelde zijn ervaring als student toegepaste informatica op de Hogeschool West-Vlaanderen.
Colin Vinck en Milan Geerinck deelden hun ervaring als studenten toegepaste informatica op de Hogeschool Gent.
Hopelijk kan je hiermee al een stapje verder. We wensen je veel succes met het maken van een studiekeuze!
Zit je met specifieke vragen die je graag opgenomen zou zien? Stuur ons dan even een mailtje op [email protected]. Dan beantwoorden we deze snel en voegen we deze toe.