We zetten het even op een rijtje voor jou.
Tijdens je carrière kan je verschillende paden bewandelen. Je hebt vaak de keuze tussen verschillende werkgevers en werkomgevingen. Soms zijn er toch wel grote verschillen.
Ga je werken bij een start-up? Of bij een gevestigde KMO? Opteer je liever voor een job bij de overheid of een non-profit? Het IT departement van een multinational lijkt je ook wel interessant…
Soms zie je door het bos de bomen niet meer. Waar zit 'm nu het verschil? We gaan er even verder op in.
Werken bij een start-up
Een start-up is een jong, ambitieus bedrijf met een innovatief idee. Vaak ligt de focus op technologie en willen ze een impact maken in een grote markt.
Omdat we over een onzeker, innovatief idee spreken is vaak ook de financiering van het bedrijf beperkt(er): investeerders voorzien voor een bepaalde periode opstart- en groeikapitaal, waarin het bedrijf zichzelf moet bewijzen.
Voordelen
- Veel vrijheid en flexibiliteit om dingen bij te leren
- Door de snellere groei kan je vaak meegroeien met het bedrijf, bijvoorbeeld naar een leidinggevende functie
Nadelen
- Minder stabiliteit, weinig zekerheid of het bedrijf succesvol zal zijn
- Vaak hogere werkdruk, met soms meer rotatie van personeel
Werken in een gevestigde KMO
Officieel is de definitie van een KMO: “een zelfstandig bedrijf met minder dan 250 werknemers én met een jaaromzet van maximum € 50 miljoen óf een balanstotaal van maximum € 43 miljoen”. Best een heel ruime beschrijving, dus.
Een Belgische KMO is een bedrijf dat groeit in één of meerdere markten of sectoren, en dat een stabiel klantenbestand heeft. Vaak bestaat het bedrijf ook al een tijdje.
Binnen een KMO ligt de focus vaak niet zuiver op de technologie, maar heeft deze meestal een ondersteunende functie. Zo ga je IT inzetten om de doelstellingen van het bedrijf mee te helpen realiseren.
Voordelen
- Minder risico om je job te verliezen, omdat het bedrijf een bestaande solide klantenbasis en inkomsten heeft.
- Niet te groot, maar ook niet te klein. Je bent binnen het bedrijf geen nummer.
Nadelen
- IT is meestal niet de core business van het bedrijf. Dat bemoeilijkt soms beslissingen, omdat budgetten beperkt zijn.
Werken bij een multinational
Multinationals zijn grote werkgevers in België die een stabiele werkomgeving aanbieden. De hoofdzetel is veelal gevestigd in het buitenland.
Het bedrijf waarvoor je werkt is vaak binnen één bepaalde markt marktleider.
Voordelen
- Goed betaald met mooie extralegale voordelen
- Mogelijkheden tot het reizen naar het buitenland
- Je kan doorgroeien naar een hogere functie, soms in het buitenland
Nadelen
- Piramide structuur: veel mensen willen de top bereiken, maar het is vaak maar enkelen gegund.
- Vaak lange uren als je hogerop wilt geraken
- Werk wordt niet altijd in dank afgenomen. Minder 'can-do', vaak veel 'office politics'
Werken bij de overheid
De overheid is de grootste en meest stabiele werkgever van het land. Maar ook binnen de overheid zijn er grote verschillen.
Zo kan je bijvoorbeeld aan de slag bij lokale overheden, de gewesten, bij de diverse federale overheidsdiensten, en in het onderwijs (als ICT leerkracht of in een ondersteunende functie).
Voor een hele hoop functies loopt de selectie en aanwerving via Werkenvoor.be (het vroegere Selor), het selectiebureau van de overheid. De standaard selectieprocedure bestaat uit verschillende testen. Dit zijn pc-testen en/of mondelinge testen die je moet afleggen voor een jury.
Voordelen
- Werkzekerheid en stabiliteit: goede of slechte conjunctuur maakt weinig uit
- In sommige functies mogelijkheid tot vaste benoeming voor het leven
- Binnen IT vaak minder hoge werkdruk dan in privé
- Beter gegarandeerde pensioenrechten
Nadelen
- Loon bepaald in functie van door de overheid bepaalde barema's
- Standaardselectie via Werkenvoor.be (het vroeger Selor)
Werken bij een non-profit
Er zijn een hele hoop nonprofits die op zoek zijn naar geschikt personeel. Omdat de werkingsmiddelen vaak beperkt(er) zijn zal je als ITer in veel gevallen tegen betaling enkel aan de slag kunnen gaan bij een grotere non-profit, zoals bijvoorbeeld het Rode Kruis of Artsen Zonder Grenzen.
Andere minder voor de hand liggende nonprofits zijn er ook. Wist je bijvoorbeeld dat Zoo Antwerpen en Planckendael VZW's (verenigingen zonder winstoogmerk) zijn? En daar is men ook regelmatig op zoek naar IT'ers. Een unieke en leuke werkomgeving voor mensen met een hart voor dieren!
Voordelen
- Je draagt je steentje bij aan de wereld
- Vaak unieke werkomgeving
Nadelen
- Soms iets minder goed betaald
- Ontvangen vaak (veel) subsidies van de overheid, wat een impact kan hebben op je functie moest men deze ooit verminderen.
Zoals je kan zien is de ICT sector allesomvattend. Wanneer je een keuze maakt voor een werkgever, leg je de focus best niet enkel op de vergoeding die je zal ontvangen.
Belangrijker is om een leuke werkomgeving te vinden waarin je je met je eigen persoonlijkheid thuis zal voelen en die aanleunt bij je interessegebieden.