Toegepaste informatica Howest: student in de kijker

Techjobs.be en Sieger Verdonck author avatar

Auteurs

Techjobs.be en Sieger Verdonck

Leestijd

3 min


Sieger Verdonck is laatstejaarsstudent Bachelor Cyber Security professional (Toegepaste informatica met afstudeerrichting cyber security) op de Hogeschool West-Vlaanderen. Hij deelde recent zijn ervaringen over de opleiding met Techjobs.

Kan je ons wat meer vertellen over je opleiding? Wat trok je aan tot de opleiding toegepaste informatica?

Ik heb voor toegepaste informatica gekozen omdat ik sinds jongs af aan via mijn vader vaak in contact kwam met computers en gameconsoles. Zijn interesse is met de jaren op mij overgesprongen.

In het 5de middelbaar ben ik begonnen aan de richting informaticabeheer (TSO) en zo doorgestroomd naar het hoger onderwijs.

Waarom heb je de keuze gemaakt voor de Hogeschool West-Vlaanderen?

Howest biedt binnen toegepaste informatica naar mijn mening veel interessantere keuzetrajecten aan dan de andere hogescholen. Zo zijn er naast de klassieke opleiding 'software engineering' ook unieke keuzetrajecten als Cyber Security of AI beschikbaar.

De Hogeschool West-Vlaanderen was één van de eerste hogescholen die deze opleidingen gaf met docenten vanuit de sector met heel wat ervaring.

Verder bieden ze ook de mogelijkheid aan om een extra specialisatie te volgen in een andere afstudeerrichting via een ba-na-ba (bachelor na bachelor). Dat kan doorgaans op één tot anderhalf jaar afgerond worden.

Allemaal heel nuttig om op relatief korte tijd je kennis en vakgebied uit te breiden.

Als je nu terugkijkt naar je volledige opleiding: wat waren de positieve kanten? Zijn er bepaalde dingen waar je negatief op terugkijkt?

Mijn specialisatie is Cyber Security, en dat houden ze interessant door een heel breed curiculum te hanteren. Je ziet iets van elk aspect, waaronder externe en interne pentests, blue teaming, radiofrequenties en RFID, forensische analyse, …

Elk jaar kan je je hacking skills uittesten in een gecontroleerde omgeving. Zo mogen alle IT studenten elkaars honeypot aanvallen die ze zelf samengesteld hebben. Een honeypot is een computersysteem dat bewust kwetsbaar is gemaakt om aanvallers te lokken om zo informatie over hen te verzamelen.

Howest moedigt leerlingen ook aan zoveel mogelijk deel te nemen aan projecten en workshops, in binnen- en buitenland.

Het enige waar ik negatief op terugkijk is de switch van on-campus naar online les volgen. Ik studeer namelijk beter in een klasomgeving dan thuis. De band die je kan vormen met de leerkrachten en studenten is hierdoor ook een stuk minder persoonlijk.

Momenteel loop je stage. Voldoet deze aan je verwachtingen?

Momenteel loop ik stage op een grote school en heb ik het geluk dat mijn stagementor de ICT verantwoordelijke is. Hij kent het hele netwerk en kan daardoor makkelijk al mijn vragen beantwoorden (en dat zijn er best wel veel).

De stage is voor mij veel leerzamer dan achter de schoolbanken zitten. Elke dag zie je wel iets nieuws en niets is zo waardevol als praktijkervaring opdoen in een echte omgeving.

Wat zijn je toekomstplannen binnen IT?

Ik sta open voor alles en schrijf nog niets af. Momenteel heb ik een goede basis om verder op te werken en hoop ik dat er genoeg mogelijkheden zijn.

Liefst zou ik wel binnen dezelfde specialisatie blijven eenmaal die keuze gemaakt moet worden.

Dankjewel Sieger!