Toegepaste informatica HoGent: studenten in de kijker

Techjobs.be author avatar

Auteur

Techjobs.be

Leestijd

5 min


Colin Vinck en Milan Geerinck zijn laatstejaarsstudenten toegepaste informatica op de Hogeschool Gent (HoGent). Ze deelden recent hun ervaringen over de opleiding met Techjobs.

Kan je ons wat meer vertellen over je opleiding?

De opleiding die we volgen is een professionele bachelor van drie jaar. Het eerste jaar is een algemeen jaar waarin je kennis leert maken met de verschillende aspecten van toegepaste informatica. Er zijn programmeervakken zoals Java, HTML, CSS en Javascript. Daarnaast is er de specifieke wiskunde voor toegepaste informatica, en vakken voor netwerken, databanken en analyse.

In het tweede jaar moet je een eerste keuze maken tussen programmeren of netwerken. Afhankelijk van je gemaakte keuze zal het lesschema er anders uitzien, in combinatie met gedeelde algemene vakken.

Tot slot moet je in het derde jaar opnieuw een keuze maken: de specialisatie waarin je zal afstuderen. Hogeschool Gent biedt de mogelijkheid aan af te studeren als mobile & enterprise developer, AI & data engineer, functional & business analyst, mainframe expert, of system & network administrator.

Bij het begin van de opleiding kan je dus wat aftasten waar je interesses liggen, om vervolgens weloverwogen keuzes te maken naar specialisatie. Na het derde jaar heb je heel wat kennis van de vele aspecten van de toegepaste informatica.

Wat trok je aan tot de opleiding toegepaste informatica?

Milan: De opleiding legt de focus op het toepassen van de leerstof in de praktijk. Het start redelijk algemeen met vakken die je introduceren met de verschillende velden in IT zoals programmeren, databanken en netwerken, maar al snel wordt er naar 1 luik toegewerkt. Dat vond ik interessant.

Colin: In het zesde middelbaar wist ik helemaal nog niet wat ik later wilde doen. Maar ik wist wel dat ik een grote interesse had in gaming en computers. Omdat ik graag een hoger diploma wilde behalen heb ik de keuze gemaakt voor toegepaste informatica. Niet zozeer omdat het mijn droom was, maar omdat het interessant leek en ik weinig interesse had in de andere richtingen.

Waarom heb je de keuze gemaakt voor Hogeschool Gent?

Colin: In Vlaanderen zijn er twee scholen die een heel goede naam hebben met hun opleiding toegepaste informatica: Hogeschool Gent en Hogeschool West-Vlaanderen. Zelf ben ik van Aalst, en de Hogeschool Gent heeft campussen in Gent en Aalst.

Omdat Gent een leuke studentenstad is heb ik destijds de keuze gemaakt te studeren aan de campus in Gent. Jammer genoeg werd mijn studententijd onderbroken door COVID, waardoor de plannen voor een “studentenleven” in het water vielen. De campus in Gent ligt dichtbij het station en is ook makkelijk te bereiken met de wagen (autostrade), hierdoor heb ik niet de keuze gemaakt op kot te gaan.

Milan: HoGent heeft één van de ruimste opleidingskeuzes binnen IT in Vlaanderen. De campus schoonmeersen ligt daarnaast op wandelafstand van het station Gent-Sint-Pieters, en alles wat je nodig hebt is nabij de campus te vinden. Er zijn broodjeszaken, een supermarkt, studentenrestaurants, en er is een grote bibliotheek om te werken of te studeren.

Als je nu terugkijkt naar je volledige opleiding: wat waren de positieve kanten? Zijn er bepaalde dingen waar je negatief op terugkijkt?

Colin: Het grootste pluspunt vind ik de opgebouwde praktijkervaring tijdens de opleiding. Zo is er bijvoorbeeld een netwerklabo aanwezig waar systeem- en netwerkbeheerders een Cisco switch en router kunnen configureren en de benodigde kabels kunnen trekken.

Het algemene eerste jaar was voor mij ook een pluspunt, omdat ik nog niet wist wat ik wou doen. Dit was ideaal om af te tasten wat ik leuk en minder leuk vond. Het grootste minpunt in mijn ogen was het vak IT-professional. Hierbij moet je verschillende gastcolleges volgen, en een aantal buitenschoolse activiteiten doen. Naar concept voor je aankomende carrière is dit een grote meerwaarde, maar de uitwerking en communicatie moet echt wel verbeterd worden.

Milan: De focus ligt op praktijk en projecten, niet enkel op theorie. Zo bereid men je voor op je latere carrière in IT door de grens tussen school en werk te vervagen. Er is o.a. een netwerklabo die je de mogelijkheid geeft om in een fysieke omgeving te werken.

De minpunten zijn vooral minpunten die je bij eender welke school kan tegenkomen: lectoren die slecht communiceren, vakken die je minder liggen omdat je in het begin van elk luik minstens 1 vak moet volgen, …

Momenteel loop je stage. Voldoet deze aan je verwachtingen?

Deze stage voldoet volledig aan onze verwachtingen, en meer! We hebben gekozen voor deze stageplaats omdat je hier in contact komt met alle aspecten van systeem- en netwerkbeheer.

Van kabels trekken tot access points installeren, firewalls configureren, switches beheren en servers opzetten. Op deze stageplaats kunnen we wat we geleerd hebben tijdens de opleiding zeer goed toepassen en ook onze kennis verder uitbreiden.

Wij vinden het een aanrader en zijn dankbaar voor de kans dit te mogen doen. We hebben al veel ervaring opgedaan.

Wat zijn je toekomstplannen binnen IT?

Milan:Tijdens mijn tweede jaar van de opleiding ben ik als zelfstandige naast mijn studies begonnen met het plaatsen van domotica systemen. De kennis die ik opgedaan heb kon ik onmiddellijk toepassen. IT zal altijd mijn grote passie blijven en ik zal er altijd mee bezig zijn, ook in mijn vrije tijd.

Colin: Momenteel ben ik volop bezig met de toelatingsproeven voor de politie. Het is mijn bedoeling om enkele jaren op de dienst interventie te werken, omdat ik nog jong en actief ben en de politie me altijd wel heeft aangesproken. Op termijn sluit ik het niet uit dat ik op de IT-dienst van de politie terechtkom.

Dankjewel Colin en Milan!