Software ontwikkelaar naar IT project manager

Techjobs.be author avatar

Auteur

Techjobs.be

Leestijd

5 min


De stap maken naar IT project manager als software ontwikkelaar

Na het behalen van je bachelor of masterdiploma begin je als software ontwikkelaar meestal te werken als junior software ontwikkelaar zonder ervaring (ook wel software engineer en software developer genoemd).

Naarmate je carrière vordert heb je de mogelijkheid om door te groeien in de bedrijven waarin je werkt.

Als junior software engineer volgt een promotie tot (medior) software ontwikkelaar na een 3-tal jaar. Senior software ontwikkelaar wordt je doorgaans na 5 tot 6 jaar, al hangt het hier ook wel af van het type bedrijf waarin je werkt.

Bij start-up bedrijven en KMOs zal je sneller de mogelijkheid hebben om meer verantwoordelijkheid op jou te nemen omdat er vaak veel werk is. Bij grotere bedrijven is het carrièrepad meestal geschreven in lijn met de interne verwachtingen binnen de organisatie.

Wat is een IT project manager?

De projectmanager is de eindverantwoordelijke voor de correcte uitvoering van een IT project. Hij of zij werkt samen met de stakeholders om bepaalde doelstellingen binnen de organisatie te behalen.

Stakeholders zijn anderen, voornamelijk langs de business kant van de organisatie, die belang hebben bij het slagen van een bepaald project. Dit kan bijvoorbeeld marketing of sales zijn.

IT project managers zijn leiders van hun ontwikkelingsteam en helpen de doelstellingen van het management te realiseren voor een organisatie - binnen budget en de vooropgestelde termijn.

Welke kwaliteiten heeft een goede IT project manager?

De meeste projectmanagers zijn ooit begonnen als software ontwikkelaar en hebben gaandeweg de nodige skills opgepikt om onder verschillende courante methodes (o.a. Agile, Scrum, Waterfall) een technologieproject te managen.

Je kan hier meer lezen over de verschillende methodes voor projectmanagement.

Naast de technische kant van IT project management zijn ook andere kwaliteiten belangrijk.

Een goede manager weet hoe een complex project op te splitsen in kleinere problemen die samen met het volledige team relatief snel aangepakt of opgelost kunnen worden.

Daarnaast is een goed oog voor detail ook belangrijk. Een halve oplossing voor een probleem is niet wenselijk…

Een project draait niet enkel om de technische uitvoering. Communicatieskills en empathie zijn nodig om alle partijen op één lijn te krijgen en samen naar één bepaald doel te werken.

Je moet vaak met beide kanten van de organisatie kunnen communiceren om zo de ideeën te kunnen omzetten in een afgewerkt product.

Hoe maak je de switch naar IT project manager?

Dat hangt grotendeels af van de organisatie waarin je werkt. Maar er zijn aanzienlijke verschillen in de rol van IT project manager binnen kleine of grote(re) organisaties.

Bij start-ups en KMOs kan je vaak informeel meer verantwoordelijkheden naar je toe trekken als ontwikkelaar, indien je daarin interesse hebt. In zo’n setting krijg je mits voldoende inzet de kans je te bewijzen.

Grotere bedrijven hechten meer belang aan certificeringen, zoals die van Microsoft en/of Cisco. Op vlak van management kwalificaties zijn o.a. Scrum en PRINCE2 vaak waardevol.

Dan heb je vaak opnieuw een opsplitsing in junior, medior en senior IT project manager.

Waarvoor opletten?

Het is niet altijd makkelijk om de stap te zetten van ontwikkelaar naar manager. Belangrijk is te beseffen dat jij zelf niet meer aan de software moet bouwen, maar de verantwoordelijkheid krijgt om alle bouwstenen samen te brengen.

Je begint steeds met het uitgangspunt: wat is het bedrijfsprobleem? Daar kan je dan een aantal doelstellingen uit afleiden (bijvoorbeeld klanten beter bedienen, bepaalde acties automatiseren, etc) om zo het probleem op te delen in kleinere stukken en de oplossing uitwerkbaar te maken.

De technische uitwerking is de oplossing voor het bedrijfsprobleem. En nooit omgekeerd.