Bijna afgestudeerd? Je eerste job binnen de IT sector: hoe begin je daar nu eigenlijk aan?
Waar wil je werken?
Meestal begin je best eerst met een keuze te maken van waar je wil wonen. Soms kan dat zijn in de stad waar je studeerde, of in je thuisstad.
De afstand tussen je woning en je nieuwe, toekomstige werkplek is belangrijk. Of dat nu met de wagen is of met het openbaar vervoer. Het is niet realistisch om elke dag heel lang onderweg te zijn en op lange termijn een toekomst te zien bij een werkgever.
We merken dat een reistijd van meer dan 2u per dag (heen en terug) vaak een probleem vormt. Zeker wanneer op termijn je levenssituatie verandert: nieuwe partner, kinderen, etc.
Voor je dus op zoek gaat naar de geschikte werkgever, denk je best even na over je levenssituatie. Zo kan je een meer doordachte beslissing nemen.
Kort samengevat: de keuze van werkgever is belangrijk, maar deze maak je best in combinatie met je levensomstandigheden.
Is de reistijd langer dan 2u? Dan maak je best de afweging of je er niet goed aan doet om dichter naar je toekomstige werkgever te verhuizen.
Advertenties lezen en op zoek naar het juiste bedrijf
Wanneer je een idee hebt van de regio waar je wilt wonen, kan je op zoek gaan naar het geschikte bedrijf. Daar zijn heel wat manieren voor.
Bijna afgestudeerd? Vaak organiseren de hogescholen en universiteiten één of meerdere jobbeurzen voor hun studenten. Hier kan je vaak mensen tegen het lijf lopen die bij leuke bedrijven werken.
Heb je al een interessant bedrijf in gedachte? Dan kan je best even een kijkje nemen op hun eigen website. Bijna alle bedrijven voorzien op hun eigen website een jobsectie met een overzicht van profielen waar ze naar op zoek zijn.
Eerder op zoek naar een functie binnen een bepaalde specialisatie? Voor starters zijn dan de verschillende vacaturesites aangewezen: Linkedin, Creativeskills.be en Student.be.
Lees goed de advertentie voor je solliciteert. Voor een junior functie heb je doorgaans geen ervaring nodig. Maar je moet wel interesse hebben in het vakgebied van de job. Zorg er dus voor dat je zin hebt om die richting in te slaan.
Laat je zeker niet ontmoedigen door verwachtingen van bedrijven. Vaak neemt men alle criteria die relevant zijn voor een functie op in de vacaturetekst, maar daarom zijn ze niet allemaal ‘must have’. Meestal zijn er maar één of twee dingen die echt dealbreakers zijn. Het kan dus zeker geen kwaad om te solliciteren als je niet zeker bent.
Het beroep van IT-er is een knelpuntberoep. Dit wil zeggen dat er maar heel weinig profielen beschikbaar zijn, en er maar weinig nieuwe mensen jaarlijks instromen in de arbeidsmarkt. Het moet dus zeker mogelijk zijn om een bedrijf te vinden dat je een kans wil geven in je zoektocht naar je eerste job.
CV opmaken en begeleidende brief
Bij solliciteren komt natuurlijk ook het opmaken van een goed CV en goede begeleidende brief kijken. Het doel van een CV en begeleidende brief is uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek.
Over het schrijven van een CV mag je niet te licht overgaan. Begin er op tijd aan, en belangrijk: vooral niet overdrijven en liegen.
Hoe maak je een goede CV? Een CV moet steeds helder en overzichtelijk zijn, en specifiek gericht op de functie waarvoor je solliciteert.
Je structureert deze steeds in een aantal opeenvolgende rubrieken: een sectie persoonlijke gegevens, een sectie met relevante (werk)ervaring, en een overzicht van je diploma’s. Talenkennis is ook belangrijk binnen IT, zeker het Engels. Afsluiten kan je doen met een link naar je portfolio en een beknopt overzicht van je hobby’s.
De meest gebruikelijke persoonlijke gegevens die je opneemt zijn je naam, adres, contactgegevens, leeftijd, burgerlijke staat, en of je wel/niet over een rijbewijs B beschikt. Een foto toevoegen is niet verplicht.
Normaal volgt hierna werkervaring, maar als starter heb je vaak weinig tot geen relevante ervaring. Je kan bewust de keuze maken om eerst je diploma’s te vermelden. Beide rubrieken vermeld je steeds omgekeerd chronologisch, dus de recentste eerst.
Hierna volgt je talenkennis, veelal het Nederlands en Engels. Het is een meerwaarde als je ook vlot onze 2de landstaal spreekt, het Frans, hoewel dit binnen IT niet altijd even belangrijk is.
Als laatste kan je nog een link naar je online portfolio toevoegen, wanneer je deze zou hebben. Zometeen lees je hoe je dat aanpakt, dus lees zeker verder.
De volledige inhoud van je CV hou je zo beknopt mogelijk. En het moet leesbaar zijn, dus ga niet voor de flashy lettertypes. Veilige keuzes zijn Arial, Verdana, Times New Roman, Calibri en Helvetica.
Last but not least en héél belangrijk: controleer je CV op spelfouten en typfouten. Dit geeft anders meteen een slechte en/of slordige indruk.
Na het lezen van je CV moet de HR verantwoordelijke of recruiter een goed idee hebben van je kennis en profiel.
Net zoals je CV is ook de sollicitatiebrief belangrijk. Elke sollicitatiebrief is anders en wordt opgemaakt in functie van het bedrijf waar je solliciteert. Hou deze steeds beknopt; korter is beter! Hou 'm beperkt tot één enkele pagina.
In sollicitatiebrieven komen steeds enkele elementen aan bod:
- Gericht aan de contactpersoon vermeld in de advertentie (indien mogelijk)
- Functie waarvoor je solliciteert (inclusief mogelijke referentie)
- Waarom je voor deze functie solliciteert
- Waarom men jou zou moeten kiezen (ga op zoek naar eigenschappen die andere sollicitanten misschien niet hebben, bijvoorbeeld ervaring met een bepaalde niche technologie)
Kijk net zoals je CV de sollicitatiebrief na op spelfouten en typfouten.
Portfolio
Niet elke ICT-er heeft er eentje, maar naar onze mening is je portfolio nog belangrijker dan je CV en begeleidende brief.
Je steekt meteen uit boven de andere sollicitanten. De meeste sollicitanten hebben geen portfolio, of willen er de moeite niet insteken. Vaak is het echter wel een goede manier om de functie die je écht wilt in de wacht te kunnen slepen.
Portfolio, hoe begin je daaraan? Eigenlijk is een portfolio niets meer dan een overzicht van een verzameling projecten die je gemaakt hebt binnen je interessegebied. Meestal bevat het geen projecten die gemaakt werden tijdens je opleiding.
Je kan hiervoor een eigen website opzetten.
Voor een werkgever is een portfolio interessant omdat je hen kan vertellen hoe je een bepaald probleem aangepakt hebt, en hoe je eraan begonnen bent. En ook welke technologie je daarvoor gebruikt hebt. Zo krijgt men een (praktische) kijk in je analytisch denkvermogen.
Een portfolio project moet zeker en vast niet perfect zijn, maar het toont wel aan dat je al wat kennis en ervaring hebt. Super nuttig om je eerste job te kunnen bemachtigen.
Diploma vs Portfolio
De IT sector is een praktische sector, waar uitvoering vaak belangrijker is dan het kennen van specifieke theorie. Hoewel een diploma belangrijk is in je zoektocht naar je eerste job, zal finaal het eindresultaat dat je kan afleveren veel belangrijker zijn.
Daarom dat ook een portfolio zo belangrijk is.
Het komt in de praktijk zelfs regelmatig voor dat mensen met een Bachelor diploma (soms zonder hogeschooldiploma) meer verdienen dan kandidaten met een Master diploma. In de meeste gevallen bepaald een werkgever je vergoeding in het kader van je functie en je bijdragen, en niet louter op je diploma.
Behoudens bij de overheid. Daar lijkt men diploma’s nog steeds heel belangrijk te vinden. Maar voor ICTers (en vele andere sectoren) is dat systeem een beetje achterhaald.
Het sollicitatiegesprek
Na het uitsturen van je CV, sollicitatiebrief en portfolio kom je vaak tot een sollicitatiegesprek. Het perfecte moment om je kennis en ervaring in de verf te zetten.
Naarmate het bedrijf is de invulling van het sollicitatiegesprek anders. In sommige bedrijven is het al wat formeler dan in anderen. Maar dit is het moment waarop je jezelf kan verkopen als geschikte werknemer.
Meestal heb je op dit moment contact met de HR verantwoordelijke, of in kleinere bedrijven rechtstreeks met de zaakvoerder. Soms zit ook een technische persoon bij (bv. software ontwikkelaar).
De interviewer zal vaak beginnen met het bedrijf te schetsen. Daarna gaat men vaak wat meer in detail over de functie. Soms is er ook een kleine of grote technische test, om je probleemoplossend denken te testen.
Enkele vragen die waarschijnlijk naar boven zullen komen tijdens het sollicitatiegesprek: Waarom heb je de keuze gemaakt voor je huidige studierichting? Waarom heb je interesse in technologie X, Y, of Z? Wat trok je aan tot ons bedrijf? Wat zijn je sterktes en zwaktes?
Do's
- Kom op tijd aan voor het sollicitatiegesprek
- Wees respectvol en niet 'te casual'
- Zet je kennis en ervaring in de kijker
- Wees eerlijk maar breek jezelf niet af
Don'ts
- Spring niet te snel naar je loon. Het is belangrijker om eerst te overtuigen zodat men intern de beslissing kan nemen je aan te nemen. Dat maakt onderhandelen over je loon makkelijker.
- Onderhandel niet te agressief over het loon. Bij je eerste job ga je best op zoek naar een gebalanceerd bedrijf die je carrière op de rails zet.
Meestal sluit het gesprek af met het kort bespreken van de mogelijke volgende stappen. Na het gesprek dient de interviewer het geheel even te laten bezinken en soms intern te bespreken.